Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az együttes

2007.12.22

A 30 Seconds To Mars nevű együttest Jared és Shannon Leto úgy alapította 1998-ban Dél-Kaliforniában, mint egy kis családi vállalkozást. Amikor a dolgok beindultak, felvették Matt Wachter basszusgitárost. Az együttes első két gitárosa Kevin Drake és Solon Bixler kivált a bandából a turnéval kapcsolatos nézeteltérések miatt. Ezután Tomo Milicevicet meghallgatta az együttes három tagja és gitárosként bevették a csapatba.

2002-ben adták ki ömagukról elnevezett első albumukat, aminek a producere Bob Ezrin volt. Ezen a lemezen Jared vette fel a gitár, basszus, szintetizátor részeket és még a vokált is, Shannon pedig dobolt. Az album jó kritikai fogadtatást kapott, de csak százezer példányban fogyott. Már a megjelenés előtt akkora volt a várakozás, hogy a Puddle of Mudd nevű együttes megtette azt a szokatlan lépést, hogy elhívták őket hat hetes turnéjukra 2002 tavaszán, amikor még teljességgel ismeretlenek voltak és számaikat még soha nem lehetett a rádióban hallani. A második album, az “A Beautiful Lie” kiadására három évvel később, 2005. augusztus 30-án került sor. Az album producere Josh Abraham volt, akinek a nevéhez fűződik az Orgy, a Velvet Revolver és a Linkin Park is. Jared a debütáló album turnéján kezdte el írni az “A Beautiful Lie”-t és végülis öt különböző országban, négy különböző kontinensen, Los Angelestől New York Cityn keresztül Dél-Afrikáig készült el. A címadó és három másik dal Cape Townban, Dél-Afrikában íródott, majd az együttes tagjai Dél-Afrikában csatlakoztak Jaredhez, hogy a felvételeken dolgozzanak. Ez alatt az időszak alatt ötlötte ki Jared a lemez címét. Az “A Beautiful Lie” egy érzelmes album, ami kifejezetten a változás fogalmát veszi alapul. Míg az első album az észre hatott, a második a szívre. Ez egy nyers érzelmi utazás. Egy történet az életről, szeretetről, halálról, fájdalomról, örömről, szenvedélyről. Mindenről, ami emberi.

Mivel az “A Beautiful Lie” felvételei már öt hónappal a kiadás előtt kiszivárogtak a neten, az együttes úgy döntött, hogy hozzátesz két bónusz felvételt: a “Battle of One”-t (saját szerzemény, melynek címét viselte volna eredetileg az album) és a “Hunter”-t, ami Björk számának a feldolgozása. Egy további reklámfogásuk az volt, hogy “arany jegyeket” tettek néhány eredeti CD-be, melynek tulajdonosa ingyenes belépést nyert a 30 Seconds to Mars bármely koncertjére, beleértve a színpad mögé való bejutást is.

A zenéjük érzelmekkel teli és számukra nagyon személyes (dalaik valós tapasztalatokon, élményeken alapulnak). Ennek az együttesnek a története nem a hírnévről, pénzről, vagy bármi ilyesmiről szól. Számukra a zene az első és a szívükből játszanak. Jared soha nem használta és nem is fogja színészként szerzett hírnevét felhasználni az együttes népszerűsítésére. Eredeti zenei stílusuk és szívhezszóló szövegeik a hallgatóságnak is nagyon sok érzelmet közvetítenek.

2006 március elején kezdődött és augusztus végén fejeződött be a Forever Night Never Day című első főműsoros turnéjuk. Ezután szeptember 23-án folytatták a Welcome To The Univers elnevezésű koncertsorozatukat, melynek befejező koncertjét Torontoban adták November 29-én. Ősszel megnyerték az MTV2 zenei csatorna díját, valamint jelölték őket az MTV Awards Legjobb Rock Video díjára a The Kill klipjéért.

Az együttes szintén díjat nyert a Chainsaw Awardson: a The Kill című kislemez klipje lett a "Legjobb film által ihletett videó", Jared Leto pedig elnyerte a Prince of Darkness (Sötétség Hercege) címet. Röviddel ezután az MTVU Woodie Awards díjkiosztóján is nyertek a Live Aciton Woodie kategóriában, majd megkoronázva ezt a sikerszériát az “A Beautiful Lie” c. albumuk platina lemez lett. 2007 februájában kezdődik a Taste of Chaos című koncertsorozatuk, amelyen a The Used nevű együttessel közösen fognak fellépni.

2007 március elején a baszusgitáros Matt Wachter bejelentette, hogy kilép az együttesből. ezt a bejelentést a következő napon hivatalosan is megerősítették a banda weboldalán. Azóta Tim Kelleher helyettesíti. .